Nieuws en actualiteiten

Nieuws en actualiteiten

Hoe kiest u een betrouwbare afbouwer?

10 praktische tips om problemen te voorkomen

Iedereen kent wel een dramatisch verhaal van een volledig mislukte verbouwing. Onbetrouwbare aannemers, gemaakte bouwfouten, slechte planning… Als consument moet u zich daarom goed voorbereiden om een afbouwer te selecteren waarmee u mee in zee wilt gaan. We geven 10 eenvoudige maar praktische tips, die heel wat problemen kunnen voorkomen.

 1. Neem de tijd 
  Neem uw tijd om een goede afbouwer  te zoeken. Bekijk de website, vraag naar  voorbeelden van recent werk of vraag aan bestaande klanten naar het resultaat en zijn service. Mond-tot-mondreclame is doorgaans betrouwbaar: een goede kennis adviseert immers niet iemand die er bij hem/haar een potje van heeft gemaakt. Een betrouwbare afbouwer vindt u uiteraard op deze website. Alle NOA-leden hanteren consumentenvoorwaarden die zijn overeengekomen met Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Alle afbouwbedrijven die NOA-Afbouwgarantie geven, vindt u hier
 2. Controleer uw afbouwer
  U kunt een aantal dingen zelf controleren. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd. Bij bedrijven die NOA-Afbouwgarantie verstrekken, heeft u de zekerheid terug te kunnen vallen op een onafhankelijke geschillenbeslechting, mocht er onverhoopt toch iets mis gaan. 
 3. Vraag een offerte
  Een goede vakman zal u een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen.  Door enkele offertes  te vergelijken, kunt u een onderbouwde keuze maken. Een offerte is gratis. Neem uw tijd om de offerte  te bestuderen. 
 4. Kies voor kwaliteit
  Neem bij de bestudering van offertes ook andere criteria in beschouwing dan alleen maar de prijs! Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn...  zijn meestal ook niet waar. Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit. Gebruik ook onze checklist om vakmanschap te herkennen.   
 5. Vermijd grote voorschotten
  Er wordt bij bouwprojecten regelmatig om een aanbetaling gevraagd. Dit komt omdat (af)bouwers op voorhand materiaal moeten aankopen. Een voorschot van 20 à 30% bij aanvang van het werk is normaal. Overdreven voorschotten moet u echter vermijden, tenzij u en uw afbouwer daar onderbouwd andere afspraken over maken. Betaal bij grotere projecten bijvoorbeeld naar gelang het werk vordert.  
 6. Vermijd cash
  Als u contant afrekent, zorg er dan voor dat u een bewijs van betaling heeft. Cash geld gebruiken om in het zwart werk te laten uitvoeren, is illegaal. Weet ook dat u bijvoorbeeld geen verhaal kunt halen bij gebreken en u bij een eventueel geschil uw recht al heeft verspild.  
 7. Vraag een factuur
  Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur noodzakelijk. Een factuur bezorgt u tevens een overzicht van de verrichte werkzaamheden. Laat u stukadoorswerkzaamheden of bepaald isolatiewerk uitvoeren aan een particuliere woning ouder dan twee jaar, dan kunt u gebruik maken van 6% btw, in plaats van de reguliere 21%.  
 8. Lees de leveringsvoorwaarden
  Let goed op onder welke voorwaarden de afbouwwerkzaamheden worden uitgevoerd. Afbouwbedrijven, die bij NOA zijn aangesloten, hanteren speciale consumentenvoorwaarden die zijn overeengekomen met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Dat geeft wel zo’n zeker gevoel!   
 9. Wees kritisch ten opzichte van labels 
  Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Voor afbouwwerkzaamheden zijn dit specifiek NOA-Afbouwgarantie en Afbouwkeur. Helaas worden deze labels ook misbruikt door bedrijven die helemaal niet aangesloten zijn: dan denkt u een betrouwbare partner te hebben ingeschakeld, maar blijkt u nergens op terug te kunnen vallen als het mis gaat. Check daarom altijd op de website van de organisatie of het door u geselecteerde bedrijf daadwerkelijk het keurmerk mag voeren. Alle NOA-Afbouwgarantiebedrijven vindt u hier.  
 10. Zoek bij conflict naar een oplossing 
  Gaat er onverhoopt iets mis bij uw verbouwing, probeer dit dan eerst onderling op te lossen. Een rechtszaak wilt u natuurlijk voorkomen. Vraag allereerst uw afbouwbedrijf om een eventuele fout zelf recht te zetten. Dit kunt u mondeling doen, maar het is verstandig een klacht ook op schrift te zetten. Alleen bij bedrijven met NOA-Afbouwgarantie kunt u terecht bij de onafhankelijke stichting Geschillencommissies in Den Haag, die u helpen de klacht op te lossen. 

terug naar nieuws overzicht