Waaraan herken ik een vakman?

Waaraan herken ik een vakman?

Waaraan herken ik een vakman?

Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft een huis van vóór 1976. Logisch dus, dat er in ons land flink wordt verbouwd. Ondanks de crisis. Of moet je zeggen: juist dankzij de crisis? Je huis verkopen en verhuizen naar het ‘perfecte’ huis is even geen optie. Maar je eigen huis verbouwen, kan natuurlijk wel! En het lage BTW-tarief van 6% is natuurlijk ook mooi meegenomen! Maar waar moet je op letten bij het selecteren van een stukadoor, vloerenlegger of ander afbouwbedrijf? Gebruik onze checklist en vergroot zo de kans op vakwerk.

OFFERTE

  1. Een vakman levert een gedetailleerde offerte, waarin alle werkzaamheden zijn weergegeven en neemt alle tijd om de offerte met je door te nemen.
  2. Een vakman helpt je kosten te besparen. Geef aan dat je zelf ook bepaalde (voorbereidende) werkzaamheden wilt verrichten en de vakman vertelt je wat hij precies van je verwacht.

ADVIES
  1. Een vakman denkt breder. Hij adviseert dus niet alleen over wat jij hem gevraagd hebt, maar denkt ook mee over onderhoud, afwerking en thema’s als brandwerendheid.
  2. Een vakman denkt met je mee, adviseert, maar raadt ook af, wanneer je iets onverstandigs voorstelt. Bij een aanbouw bijvoorbeeld wordt je woonkamer een grotere ‘klankkast’, waardoor de akoestiek in je kamer aanzienlijk kan veranderen, of de buren misschien last krijgen van meer contactgeluid. De vakman zal in dit geval een betere geluidsisolatie adviseren.
  3. Een vakman vraagt hoe jouw ‘woongedrag’ is: heb je bijvoorbeeld huisdieren of (kleine) kinderen? De wijze waarop een ruimte gebruikt wordt, bepaalt mede de keuze voor specifieke constructies en materialen.

HELDERHEID

  1. Een vakman geeft duidelijk aan welke werkzaamheden verricht moeten zijn voordat hij aan de slag kan (bijvoorbeeld: dat alle elektra en waterleidingen gelegd moeten zijn), zodat je niet met vervelende verrassingen geconfronteerd wordt.
  2. Een vakman maakt heldere afspraken met jou over de afvoer van restmateriaal.
  3. Een vakman maakt duidelijk wat je mag verwachten. Er bestaan allerlei normen en richtlijnen waaraan het werk van bijvoorbeeld een stukadoor moet voldoen. Zorg dat jullie dezelfde norm (en dus dezelfde verwachting) in gedachten hebben!

KWALITEIT

  1. Een vakman probeert niet sneller dan verstandig is zijn werk op te leveren. Vakmanschap en kwaliteit nemen tijd in beslag, hoewel klusprogramma’s op TV je misschien anders doen geloven.
  2. Een vakman kan monsters laten zien van de materialen die jij overweegt of biedt aan je één van zijn referentieprojecten te bekijken. Zodat je de kwaliteit van zijn werk met eigen ogen kunt zien. Natuurlijk is het ook een goed teken dat hij nog steeds welkom is bij zijn klanten...

Kortom: een vakman staat voor kwaliteit, denkt met je mee en durft vakwerk te garanderen. Bij stukadoors, vloerenleggers en andere afbouwbedrijven herken je de vakman aan de NOA-Afbouwgarantie. Meer weten over vakwerk en de NOA-Afbouwgarantie, vindt u op deze website. Ook kunt u hier eenvoudig een vakman bij u in de buurt zoeken.